Kvak.com

Erazem Pintar: "Umetniki naj si poiščejo službe!"

sreda, 4. april 2012
Erazem Pintar
Erazem Pintar je eden redkih, ki si v medijih upajo kritizirati kulturnike, ki živijo od davkplačevalskega denarja: "Poiščejo naj si službe, ustvarjajo nacionalni dohodek, z umetnostjo pa naj se ukvarjajo v prostem času. Tako bi imeli boljšo družbo in celo boljšo umetnost. S tega vidika bi sam povsem ukinil vse subvencije umetnosti in kulturi. Umetnost, ki ne more preživeti sama, ni umetnost, razen v konceptu umetnost natega." Novopečeni očka Leva Oscarja je sam že dolgo uspešen poslovnež, kljub temu pa najde čas tudi za umetniško ustvarjanje, saj je izdal že svoj tretji glasbeni album. (vir: Nova)
Komentarji:
 1. Felix pravi:
  4.4.12 ob 00.52

  Če Erazem Pintar z delom, ki ustvarja dohodek, sponzorira izdajo svojih cedejk, to še ne pomeni, da ustvarja umetnost. Še manj, da bi ta njegova umetnost lahko preživela na trgu. Daleč od tega. Je pa takšna umetnost natega vsekakor dobra za njegov ego.
  Kar zadeva subvencije, tudi sam nisem njihov pristaš. Vseeno pa nisem tako butast, da mi ne bi bilo jasno, da vsa umetnost tudi ne more bit komercialno naravnana in da obstajajo umetniška področja, ki brez subvencij ne preživijo, jih pa potrebujemo. Ja, ja, seveda moramo nagranit še vse lačne in napojit vse žejne itd. da ne bo kdo rekel, da ne vem kaj je prioriteta.

 2. Anonimni pravi:
  4.4.12 ob 05.28

  bravo erazem-naj se uvede mecenstvo

 3. opa pravi:
  4.4.12 ob 06.44

  ja Erazem vse obvlada, pri davkih je pa zaščiten kot Kočevski medved...

 4. boogo pravi:
  4.4.12 ob 08.26

  on umetnik?? njegova gasba je kazen za ušesa!!

 5. pametnjakovič pravi:
  4.4.12 ob 09.49

  Ubogi Erazem, to da je velik poslovnež pravita on in rumeni tisk. Sloves si je gradil s seksualno samopromocijo - kot takega ga poznamo vsi, o tem, kaj je njegov biznis pa ne vemo prav dosti. Strinjam se s Felixom in dodajam: "Le čevlje sodi naj kopitar."

 6. Manica pravi:
  4.4.12 ob 09.53

  Tukaj se z Erazmom popolnoma strinjam. Zakaj mora vsak samozaposleni plačevati prispevke, kulturnikom jih pa plačujemo davkoplačevalci in potem se pa vedno nekaj pritožujejo. Med njimi jih je veliko tudi kvazi. V tej krizi bi morali tudi na to malo pogledati, če se že varčuje.

 7. bajazit pravi:
  4.4.12 ob 12.10

  Jaz pa bi le še dodal. Izjemne penzije takoj ukinit parazitom, ki celo življenje niso vplačevali za pokojnine.(Svetlana Makarović; mogoče tudi Primož Kozmos ?)

 8. Felix pravi:
  4.4.12 ob 12.15

  Manica, to da kulturnikom, torej kar VSEM kulturnikom, plačujemo prispevke davkoplačevalci, NE DRŽI! In to se zaradi nevednosti rpeveč posplošuje! Zelo malo je tistih kulturnikov, ki so upravičeni do tega, da jim država plačuje prispevke. Vsak, ki ima status samostojnega kulturnega izvajalca še ni avtomatično upravičen do tega. Ne boš verjela, ampak večina kulturnikov je SAMOZAPOSLENIH, kot samosotjni kulturni izvajalci ali s.p., itd. in večina sama plačuje prispevke pa tudi davke državi. Poglej v kakšen spletni imenik podjetij, pa ti bo takoj jasno. Poznam to sceno in vem da stanje ni rožnato in da nekateri komaj napraskajo vsak mesec tistih 300, 400 evrov, ker jih ta država tretira tako kot vsako drugo podjetje. Tore nič drugače kot Erazma Pintarja! Če bi kulturniki, če odmislim državne institucije, zavode, čakali smao na denar države, bi imeli zelo malo kulture.

 9. Felix pravi:
  4.4.12 ob 12.19

  Pa ko je nekdo omenil mecenstvo... Če hoče ta veliki poslovnež Erazem vlagat denar v umetnost, ki lahko preživi na trgu, mu predlagam, da namesto sebe raje sponzorira kakšnega mladega nadarjeneg glasbenika. Vsaj ne bo stran vržen denar.

 10. Felix pravi:
  4.4.12 ob 12.40

  Evo, če si želite biti umetnik, samozaposlen v kulturi:
  - tisti, ki si prispevke za socialno varnost plačujejo sami,
  - tisti, ki jim prispevke plačuje država (subvencija Ministrstva za kulturo).
  http://www.artservis.org/prirocnik/placevanje_prispevkov.htm
  http://www.eudavki.si/index.php?S=1&Article=3534
  Samo ne mislite, da vam bo država kr kaj podarila. Tudi če ste tako vrhunski, da zadostujete pogojem, da vam država subvencionira plačevanje prispevkov, v celoti ali delno, je določen tudi cenzus koliko so lahko v tem primeru vaši zaslužki. Meja je okrog 21.000 BRUTO na leto.

  Zdaj pa pametujte dalje, kako VI plačujete prispevke kulturnikom. Večja verjetnost je, da ONI plačujejo prispevke vsem lenim ritam, ki delajo v državnih službah in ves svoj ljubi službeni čas surfajo po internetu in pisarijo po forumih.
  Se pa strinjam, da je treba šparat. Mogoče kakšnega neproduktivnega uradnika nagnat, pa kakšno subvencijo več za umetnost dat. :))))

 11. računalničar pravi:
  4.4.12 ob 13.28

  FELIX-PAMETNJAKOVIČ-RAZUMEŠ!?

 12. Felicija pravi:
  4.4.12 ob 13.40

  Feliks, tako je, sem na listi, pa ne oni, ki jo drugi plačujejo, ampak si sama- trda je in moram štukat s pridobitno dejavnostjo. Mi pa na misel ne hodi štrajk proti ukinitvi ministrstva in drugih jaslic, kjer se napajajo eni in isti KULT urniki, ki visijo na državnih seskih z vsemi štirimi, pa še reklamirajo jih zastonj. Kaj je res vredno, bo pokazal čas in ne poptv ... čez sto let, recimo.

 13. krnekdo pravi:
  4.4.12 ob 14.26

  Bravo Erazem, pametno razmišlja, če bi imeli več takih...potem mogoče nebi tonili v dreku...vsak naj se preživlja sam in s svojim delom...zakaj bi bili kulturniki neka izjema? Sicer pa mislim, da je beseda kultura in kulturnik pri nas precej zlorabljena...

 14. pametnjakovič pravi:
  4.4.12 ob 14.31

  Bravo Feliks! S svojimi komentarji/pojasnili si storil več za kulturo kot "pametni", vključno z Erazmom, ki vse vejo in o vsem upajo pametovati! Felicija očitno pozna kulturno sceno tako kot ti, jaz pa jo poznam posredno, preko prijateljev, umetnikov, ki imajo vsako leto nekaj razstav v priznanih galerijah doma in po svetu (v glavnem jih financirajo sami!!!!), da jim država plača prispevke za pokojninsko in zdravstveno v višini, kot jo imajo delavci na minimalcu. Erazem, a ne bi bil ti mecen tem fantom???

 15. Felix pravi:
  4.4.12 ob 14.50


  Hehe, nisem ne umetnik ne kulturnik, si pa vsak mesec sam plačujem prispevke in vem kako to gre. Vem tudi kako je če imaš samozaposleno ženo, ki si prav tako sama plačuje prispevke in kako bedne so v tem primeru porodniške. Ampak ne tarnamo, poskrbimo za svojo rit brez državnih subvencij. Tako kot tudi mnogi umetniki. In dokler sami vse financirajo je zadnji, ki jim lahko sračka po glavi en uradniček, ki se mu tresejo hlače, ali bo ali ne bo nova vlada nižala plače v javni upravi!
  Kar zadeva Erazma pa cenim predvsem njegovega očeta. Brez njega bi bil tudi on bolj gol in bos kot je. Čeprav rad prodaja zgodbice kako se je sam lotil tveganih poslov in očetu ni povedal za to dokler ni bil prepričan v svoj uspeh. Lahka bit gembler, če veš da ne boš lačen tudi če gre vse v maloro.

 16. Felix pravi:
  4.4.12 ob 14.52

  računalničar, ne trudi se. Ti garantiram, da nisi iz tega foha, za katerega se po imenu imaš, da si. lol

 17. b2 pravi:
  4.4.12 ob 15.04

  se strinjam 100% z Erazmom!

 18. Manica pravi:
  4.4.12 ob 15.18

  No Felix, če si sam plačuješ prispevke, potem veš kako to gre danes v Sloveniji. Poznam pa gospoda, ki mi ji sam povedal, da je imel možnost izbire med kulturniško penzijo in profesorsko. Izbral je kulturniško, ker je bila višja. Pametno kajne? Nič nimam proti nikomur, se mi pa zdi zadeva, gledano na situacijo v Sloveniji, precej nepoštena. In kot sem še napisala, veliko je tudi kvazi kulturnikov pri nas, ki se tudi pasejo pri koritu.

 19. Felix pravi:
  4.4.12 ob 17.21

  Ja kakšne hude debte so iz tega nastale. :)))
  Poglej Manica, vsak pameten bi se odločil za višjo pokojnino. A se ti ne bi? Jaz bi se.
  Pri teh famoznih »kulturniških pokojninah« je govora o t.i. republiških priznavalninah, kar pomeni, da se osnovni pokojnini prišteje priznavalnina – dodatek, ki pa je včasih res lahko visok kot osnovna nekaterih upokojencev, ki jih imamo za navadne smrtnike. Ampak vseeno, gre samo za dodatke iz tega naslova ne kar celotno pokojnino. Kako natančno se te razlike izračunava ne vem na pamet.
  Dodeljuje pa te priznavalnine vladna Komisija za kadrovske in administrativne zadeve in se ne podeljujejo samo upokojenim kulturnikom, ampak tudi, citiram »osebam, ki imajo posebne zasluge za nacionalni obstoj, za zmago narodnoosvobodilnega boja in socialistične revolucije in socialistične družbene ureditve ter splošni napredek slovenske kulture, znanosti in umetnosti«.
  O tem se je začelo toliko govorit predvsem zato, ker se je po politični plati vedno našel kdo, ki je menil, da določene osebe nimajo teh posebnih zaslug za nacionalni obstoj. Ne bi se zdaj spuščal v podrobnosti.
  Takšnih posebnih kulturnikov je trenutno na seznamu 140. Kdo so to, si lahko tukaj pogledaš:
  http://www.mk.gov.si/fileadmin/mk.gov.si/pageuploads/Ministrstvo/Razvidi/Razvid_prejemikov_republiske_priznavalnine.pdf

  Vseh prejemnikov teh priznavalnin pa je mislim da preko 350.
  Lahko bi bil fouš, ker moja mama ni med njimi in ima nižjo pokojnino in zahteval ukinitev teh priznavalnin. Lahko sem pa samo človeški in si mislim, hvala bogu, da ima teh 140 kulturnikov več sreče kot ona. Bi pa mogoče država lahko tukaj naredila mal boljši pregled kdo in zakaj je do tega upravičen. Predlogi so bili celo, da bi se zmanjšalo te priznavalnine na račun subvencioniranja prispevkov kulturnikom, ki so do tega upravičeni. Ampak kakorkoli, vseeno tega ni toliko kot se nenehno prikazuje v javnosti. Kot da zdaj na tisoče kulturnikov živi na račun države. Niso umetniki problem te države, še vedno je birokracija v javni upravi tista, ki nam koplje finančni grob.
  Tako kot jaz poznam umetnike si jih večina samih plačuje prispevke. Redno zamuja s plačili,imajo probleme z izvršbami, ker država v takih primerih dolg terja takoj in ne ugotovi, da nekdo nima plačnih prispevkov šele po nekaj letih kot je to v primeru raznih gradbenih firm.
  To nakladanje kako je nekdo prisesan na državne jasli pa je večinoma zaradi tega, ker država pač daje denar za določene umetniške projekte. Umetniki se prijavljajo na razpise, da dobijo kakšnega jurja ali par jurjev za projekt, ki jih običajno stane precej več. Ni neke hude računice kako nekdo super živi na račun tega. Znajti se morajo iz meseca v mesec kakor se pač znajo. 15. je treba državi nakazat njenih 350 evrov, če si kaj ustvaril ali ne. Plača pa tudi ne pride kar sama od sebe na račun. Seveda so tudi kakšne izjeme, ki se znajdejo po vezah in podobno. Z vidika etike to ni ok, vseeno pa tega ni toliko,da bi država ne vem koliko prišparala, če bi se znebila nekaj parazitov. Bolj je žalostno to,da takšni primeri mečejo slabo luč na vse umetnike in kulturnike. Za vse pa tudi ne moremo trdit, da niso upravičeni do tega.

 20. lady pravi:
  4.4.12 ob 19.36

  strinjam se z erazmom

 21. mimi pravi:
  4.4.12 ob 22.41

  Erazem,lepo si povedal-imaš moj glas.

 22. Felix pravi:
  5.4.12 ob 01.04

  Po podatkih SUPERVIZORJA ( http://supervizor.kpk-rs.si/podj/70963878/ )je podjetje ZASLON TELECOM d.o.o., katerega soustanovitelj in solastnik je Erazem, od leta 2003 do danes na račun naše ljube države Slovenije zaslužilo beri in piši 1.992.256,98€. Seveda njihova firma, ki se ukvarja s CT tehnologijami, ustvarja nekaj konkretnega, ustvarja dohodek. Kao. Državnih poslov se pa vseeno ne branijo! Pa poglejmo… Leta 2009 je imelo podjetje 590.938€ čistih prihodkov od prodaje. Nakazil iz sektorja države je bilo 444.631€. Leta 2010 835.729 čistih prihodkov prodaje in 540.500 nakazil iz sektorja države.
  Oprostite, ampak meni to ni kaj dosti drugače kot če en slovenski umetnik proda svojo sliko državi, da si jo minister postavi na steno v svojo pisarno, ali če en režiser režira državno proslavo ali če država da subvencijo umetniku na račun promocije naše države.
  Že zato ni drugače, ker vem da Zaslon Telecom NI edina firma, ki se s tem ukvarja in bi posle z državo lahko sklenilo tudi katero drugo podjetje. Tako kot umetnik, ki proda svoje storitve ali sliko državi, ni edini, ki je to sposoben naredit. NE pride pa vsak h koritu!
  No, najboljše da Erazmu skinejo državne posle, pa da vidimo kako se bo potem ON obnesel na trgu.

 23. pametnjakovič pravi:
  5.4.12 ob 07.28

  Fekix, hvala! Končno vem, s čem se ukvarja Erazem in vidim, da mu rumeni tisk dela krivico, ko omenja zgolj njegove bejbe v množici od 1 ... n.Vseeno pa ni lepo, da ne privošči umetnikom požirka ali dveh iz korita, ko pa sam zna iz tega vira spiti cel sod in več.

 24. yoyogi pravi:
  6.4.12 ob 21.59

  Popolnoma se strinjam z njim.

 25. helios pravi:
  6.4.12 ob 22.04

  In kaj sploh pametnega ustvarjajo naši umetniki? Nič drugega kot brcajo v temo. Nobene druge koristi. Večja korist je od tovarniških delavcev, a kaj ko takih nobeden ne ceni.

 26. Felix pravi:
  6.4.12 ob 23.51

  To je zelo relativno kaj je za koga pametno. Kmeta tudi nihče ne ceni, pa je teoriretično edini, ki ga družba potrebuje, da jim pridela hrano. Ampak s takšno logiko ne pridemo daleč. Ker potemtakem tudi 80% tovarniških delavcev ne potrebujemo.
  Mene bolj zanima ali je Erazmova firma naključno nadpovrečno povečala prilive v času Pahorjeve vlade na račun poslov z državo ali mu bo to uspevalo tudi zdaj. Zanimivo je tudi, da med vsemi ministrstvi s katerimi so sodelovali, ni ministrstva za kulturo. Nič čudnega da ne mara umetnikov. :)

 27. kkk pravi:
  7.4.12 ob 10.09

  OK, Felix, dovolj si povedal, vse lepo in prav, ampak mislim, da bi pravi smisel bil v tem, da se nalo preredčijo paraziti v vseh plasteh družbe. Poznam policista, ki ni bil nikoli policist ampak carinik, delal nikoli nič, sedaj se vsak dan z tremi kolegi vozi v LJ, po lastnih besedah sedet v pisarno in delat nič za pazi ovo: 2000€!!!!!!!!!!!!!!!! Pa takih je polno po raznih pisarnah, pa taki so tudi nekateri "umetniki", in še in še.... Tu je problem parazitstva!
  Aja, pa naša vlada, to so še bebci in lenobe....

 28. Mojca pravi:
  7.4.12 ob 12.42

  Tud jaz se 100% strinjam z Erazmom.

 29. Felix pravi:
  7.4.12 ob 16.49

  Ja, jaz se hitro kloniram, abrakadabra. :)
  Se pa absolutno strinjam s kkk, da je treba preredčit parazite. V vseh vrstah. Moj point glede umetnikov je bil samo, da vsi pa tudi ne živijo na račun države in da se to zdaj tako ponarodelo govori, kako država fulll sponzorira umetnost, kako vsi umetniki živijo na račun države. Mislim, da je v drugih vrstah v resnici veliko več državnih parazitov kot med umetniki. Ajd, zdaj pa jajca farbat. Vesele velikonočne praznike! :)