Kvak.com

Eurosong: Tinkara Kovač Avstrijce in Maraayo provocirala s "pozdravom iz Lipice"

četrtek, 28. maj 2015
Maraaya, Tinkara Kovač, Here for You
Ko je Tinkara Kovač pri sporočanju točk iz Slovenije na letošnjem Eurosongu izjavila, da gledalce pozdravlja iz Lipice, je marsikdo začudeno pogledal ali se je morda zmotila. A je šlo za namerno pevkino provokacijo na račun Maraaye, ki sta v razglednici, ki je napovedala njuno pesem, nastopala z avstrijskimi lipicanci. Ker Tinkara takšne razglednice nikoli ne bi sprejela, se je odločila, da svoje nestrinjanje z avstrijskim prevzemom slovenskega ponosa izkaže na tak način: "Mislim, da je več kot očitno razvidno iz mojega pozdrava da tega ne bi sprejela. Lipica je slovenska najstarejša blagovna znamka, zato si zasluži, da se jo v največji možni meri spoštuje." Marjetko in Raaya pa je okrcala, češ da bi morala kot javni osebnosti "delovati odgovorno do svoje lastne vsebine in do spoštovanja lastnih korenin." (vir: Evrovizija.com, Žurnal24)
Komentarji:
 1. Anonimni pravi:
  29.5.15 ob 01.14

  Res da je prišla iz Dekanov na Kras, o lipicancih pa očitno zelo malo ve. Če jih imajo v Lipici ali če od tam celo izvirajo, to še ne pomeni, da jih kje drugje ni ali da Avstrijci ne bi smeli kazat njihovih vzrediteljev teh konjev. Da sta Maraaya nastopila ravno v spotu z lipicanci, alhko razumemo tudi drugače, povezovalno, saj je bil moto letošnjega Eurosong BUILDING BRIDGES. Sicer pa, če ne bi bila Lipica pod Habsburžani in če ne bi imeli na Dunaju slovite španske jahalne šole, vprašanje kaj bi bilo že takrat s temi konjički. Lipica in lipicanci so, kakorkoli obračamo, zelo intenzivno povezani s slovensko-avstrijsko zgodovino. Koliko ti konjički pomenijo Slovenci oziroma Lipici sami, smo pa najboljše pokazali sami pred leti, ko smo bili skoraj ob vse konje v Lipici in so to »slovensko blagovno znamko« reševali okoliški vzreditelji konj. Razumem, da je hotela bit Tinkara spet nekaj pametna, ampak mogoče za to ni izbrala pravi trenutek. Naj se rajši drži glasbe, brez družbeno-političnega konteksta. Če je umetnica, ki niti glasbene akademije nima, še ne pomeni, da je intelektualka.

 2. Lipicanec pravi:
  29.5.15 ob 01.25

  BREED ORIGIN
  Lipizzan Breed OriginsThe Hapsburg family controlled both Spain and Austria when the art of classical riding revived in Europe during the Renaissance. There was a need for light, fast horses for use in the military and the riding school. The Spanish horse, produced during Moorish rule by crossing Berber and Arab stallions with Iberian mares, was considered the most suitable mount because of its exceptional sturdiness, beauty, and intelligence. In 1562, Maximillian II brought the Spanish horse to Austria and founded the court stud at Kladrub. His brother Archduke Charles established a similar private imperial studfarm with Spanish stock in 1580 at Lippiza (nowadays: Lipizza [Italian], or Lipica [Slovenian]) near the Adriatic Sea. Here on the Karst plateau near Triest the type of horse which was bred in Lippiza was called the Lippizaner. Today in Europe the breed is called Lipizzaner or, in America, Lipizzan.
  FOUNDATION LINES

  Lipizzan Foundation LinesThe Kladrub and Lipizza stock were bred to the native Karst horses, and succeeding generations were crossed with the old Neapolitan breed and horses of Spanish descent obtained from Spain, Germany, and Denmark. The Kladrub stud produced heavy carriage horses. Riding horses and light carriage horses came from the Lipizza stud although breeding stock was exchanged between the studs. The Kladrub stud produced Maestoso and Favory, two of the foundation sires of today’s Lipizzan. Of the sires used during the 18th and 19th centuries, only six established sire lines: Conversano, black, a Neapolitan, born in 1767; Favory, dun, transferred from Kladrub, born in 1779; Maestoso, grey, a crossbred by a Neapolitan sire and out of a Spanish dam, transferred from Kladrub, born in 1819; Neapolitano, bay or brown, from another Neapolitan sire, born in 1790; Pluto, grey, of Spanish origin, from the Danish stud, born 1765; Siglavy, grey, an Arabian, born in 1810.

  By the 1800s, there were no longer any original Spanish horses available, and Arabians were used to strengthen the lines. Of the seven Arabian stallions used, only Siglavy founded a separate dynasty. Two other stallion lines which did not find favor at the Lipizza stud were perpetuated at other studs within the boundaries of the Austrian empire. The Tulipan (Croatia) and Incitato (Transylvanian-Hungarian) lines are still found in Yugoslavia, Hungary, and other eastern European countries as well as North America. In addition to the sire lines, 35 mares established dominant families which are recognized today. Each country established traditions in naming, branding, and otherwise identifying Lipizzans.

 3. Anonimni pravi:
  29.5.15 ob 09.37

  Pred celo Evropo deli osebno mnenje v imenu Slovenije... Upam, da bodo sankcije.

 4. heh pravi:
  29.5.15 ob 23.30

  Čisto prav dela. Vsaka država se trudi pokrasti in licencirate vse kar se da. "Pokradli" so nam že vse klobase in prav nič ni spornega v tem, da se enkrat udari po mizi in poskuša obdržati nekaj v Sloveniji.
  Vsi to počnejo in nikogar zato ni sram. Ne bratov hrvatov ne sosedov avstrijcev, torej ni nobenega razloga, da bi moralo biti sram nas.
  Lahko pa je sram tiste, ki ne znajo istega videospota posneti z isto "pasmo" konjev v Sloveniji.
  To je razlika med tujci in slovenci. Slovenec bo za 5 minut slave nastavil rit vsakemu in potem pisal sebi slavospeve o tem kako je v bistvu promoviral lastno državo.
  Včasih je tudi "škandal" dovolj dobra reklama. Kot na primer "Slovenia refuses to tape video in Austria over horse controversy".
  Dovolj dober naslov za cajtng in verjetno dovolj dober zato, da gre folk na internet prebrat v čemu je fora.
  Če so slučajno mahnjeni na konje obstaja tudi možnost, da pridejo primerjat naše in njihove lipicance.
  Če delaš reklamo za avstrijske si pa sebi dal avtogol.
  Ampak važno, da je komad na 4 mestu predvajanosti a ne?
  Če bosta odprla svoj hotel se bo za Slovenijo mogoče celo splačalo, drugače pa dvomim, da ju bodo turisti lovili po Sloveniji.

 5. Didi pravi:
  30.5.15 ob 23.31

  Problem je, ko inteligentni s cinizmom hočejo poslati sporočilo povprečnim. Če hočeš, da te razumejo, moraš govoriti njihov jezik. Žal.

 6. Brinetka pravi:
  31.5.15 ob 12.10

  Didi, žebelj na glavo. Zato pa smo dežela negativne selekcije na vseh nivojih, ker podpovprečni in povprečni lahko komunicirajo samo med sabo.

 7. tia pravi:
  1.6.15 ob 08.19

  100% delim Tinkarino mnenje. Tudi mene je takoj zbodlo dejstvo, da so lipicance avstrijci pripopali ravno slovenskim izvajalcem . Če je kdo namerno izzival, so bili to oni in dobili so, kar so iskali!

 8. Dexter pravi:
  1.6.15 ob 15.52

  Inteligentni cinizem - po domače dvoličnost

 9. Didi pravi:
  1.6.15 ob 18.19

  Dexter, cinizem je lahko marsikaj, definitivno pa ni dvoličnost.

 10. Anonimni pravi:
  2.6.15 ob 01.51

  Nihče razen Slovencev in mogoče kakšnega Avstijca sploh ni dojel, kaj takoka muti. Sploh pa je lagala, ni se javljala iz Lipice. Lipicancev nam ne bo nihče ukradel. Bolj verjetno je, da jih bomo sami uničili in bodo izumrli zaradi neogovorne državne politike do Lipice.

 11. Anonimna pravi:
  2.6.15 ob 08.57

  Didi,ti si tut ena "tapametna" ali vsaj misliš da si,ane?Da ne boš počla od te silne intiligence!

 12. Didi pravi:
  2.6.15 ob 10.24

  Anonimna, že pokam... Happy?

 13. Anonimna pravi:
  2.6.15 ob 18.38

  Ma počla si ti že zdavnej.Ali ne znaš po slovensko napisat,moraš spet izpasti nekaj več?Opica

 14. Didi pravi:
  2.6.15 ob 19.01

  Anonimna, ma ti imaš resne težave... kako si lahko dovoliš, da te čisto neznan človek kot sem jaz, tako iztiri???

 15. Anpnimna pravi:
  3.6.15 ob 07.48

  Iztiri?Le kaj si domišljaš?To je samo v tvoji prepotentni glavi.